Bahagian Kesihatan Persekitaran

Fungsi

• Bertanggungjawab membantu merancang, mengkoordinasikan, menyelia dan menilai pelaksanaan aktivit-aktiviti kesihatan awam dan alam sekitar di peringkat PBT dan Kementerian.
• Bertanggungjawab dalam membantu merancang, menganalisa, menilai dan mengambil tindakan pembaikan mengenai aktiviti-aktiviti pengawalan wabak penyakit, keselamatan dan kualiti makanan.
• Bertanggungjawab dalam memantau status kebersihan alam sekitar di kawasan PBT.
• Bertanggungjawab dalam membantu merancang dan meneliti laporan-laporan pelaksanaan aktiviti/program kawalan mutu makanan serta aktiviti/program kesihatan daripada PBT, Pejabat Kesihatan Kawasan ataupun daripada sumber-sumber lain dan mengambil tindakan di mana perlu.
• Bertanggungjawab menyelaras aktiviti-aktiviti kesihatan dengan agensi Kerajan yang lain dalam mencari penyelesaian masalah kesihatan awam.
• Membantu dalam pelaksanaan penguatkuasaan undang-undang berkaitan kesihatan umum seperti Ordinan Kesihatan Umum 1960, Akta Makanan 1983, Peraturan- Peraturan Makanan 1985 dan undang-undang lain yang berkaitan.
• Bertanggungjawab dalam menganjurkan seminar/kursus/bengkel pendidikan kesihatan dan pendidikan alam sekitar serta yang berkaitan peraturan-peraturan baru yang akan dilaksanakan kepada kakitangan-kakitangan di peringkat kementerian dan PBT.
• Bertanggungjawab dalam pengagihan peruntukan kerajaan persekutuan berhubung kawalan vektor dan kawalan mutu makanan serta membantu dalam penyelarasan audit teknikal selepas pengagihan peruntukan dilakukan.

Direktori

Kementerian Kerajaan Tempatan Dan Perumahan,
Tingkat 5,
Wisma Innoprise,
Jalan Sulaman,Teluk Likas,
88817 Kota Kinabalu.
No Telefon : 088-328000
No. Faks : 088-383172

...
Pegawai Kesihatan
Adele Vanessa Wong
Adele.Wong@sabah.gov.my
...
Penolong Pegawai Penguatkuasa
Abdul Halim Bin Yahya
AbdHalim.Yahya@sabah.gov.my
...
Pembantu Penguatkuasa
Mohd Yusri Sabtu
MohdYusri.Sabtu@sabah.gov.my

Hak Cipta Terpelihara © 2020 Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan.


PENAFIAN: Pentadbir dan operator laman web ini tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian atau kerosakan yang dialami kerana
menggunakan sebarang maklumat yang terdapat di dalam laman web ini.


Dikemaskini Pada :

Dasar Keselamatan | Dasar Privasi